Festivalsjefen 2024

Bror Hammer Brurberg

Innflytta oppdaling som elsker fart og moro!

Bror flytta til Oppdal høsten 2019, hvor han oppdaget stisykling. Han ble hekta med en gang!

– Jeg lurer på hvorfor jeg ikke startet tidligere, forteller Bror, og forteller at han som niåring elsket å se på Extreme Sports Channel.

– Det var en skrekkblandet fryd å følge med på utforløpene.

Lite visste han da om at han en dag selv skulle bli en ivrig stisyklist og festivalsjef for Oppdal Sykkelfestival.

- I år som tidligere år forventer jeg god steming og nye bekjentskaper. Jeg gleder meg til å se hvordan andre sykler stiene jeg elsker, og til å vise frem de fantastiske områdene vi har her i Oppdal.

Bror Brurberg, Festivalsjef Oppdal Sykkelfestival 2024

Best på nedoversykling

– Jeg er veldig glad i den “flyvende sofaen”. Det vil si stolheis, eller alle typer heis egentlig. For meg er oppoversykling et nødvendig onde for å kunne sykle nedover. Så svaret er enkelt; jeg driver med nedoversykling.

Bror legger til at han også liker en del hopp og dropp og å leke seg så mye som mulig på nedoverturen. Han kjører snowboard om vinteren og henter muligens noe inspirasjon derfra.

– Nytt for i år er at jeg har solgt min kjæreste Transition Patrol og kjøpt en Rocky Mountain Altitude Powerplay.

Med andre ord har også Bror gått over til den andre siden og blitt el-syklist.

– Nå med en kid på ett og et halvt år, og en til på vei nå i sommer, så vil jeg ha mer effektiv nedoversykling og fortsatt kunne fungere som pappa når jeg kommer hjem. Powerplayen har gjort Oppdal til min personlige bikepark, og det er ganske rått!

Hva gjør du til vanlig?

– I 2022 ble jeg pappa for første gang, noe som har vært en fantastisk opplevelse. Det er få ting som slår å henge med han! Vi har fått oss en Kids Ride Shotgun, og jeg vet egentlig ikke helt hvem som er mest stoka, men jeg tror det er ganske jevnt!

Ellers jobber Bror som apputvikler i EcoOnline. Et firma basert i Tønsberg. 100% remote! Det begynte han med allerede før Covid gjorde det kult med hjemmekontor. Denne heldiggrisen får seg nemlig en sykkeltur i nærområdet i lunsjen, siden han tilbringer såpass mye tid hjemme.

– Det unike med arbeidsplassen min er at vi får utvidet lunsjpause dersom vi gjør noe aktivt. Det er noe jeg utnytter til det fulle!

Bror forteller at han vokst opp hovedsaklig i Tønsberg, men at han også har bodd i Engerdal, Nøtterøy, Moelv, Hamar og nå Oppdal hvor han endelig har slått seg til ro – i et hus som stadig trenger litt arbeid.

Både guide og deltaker på tidligere festivaler

– Jeg har fått med meg en par festivaler tidligere. I 2021 som deltaker og da storkoste jeg meg. Selv om været ikke var på vår side. Det var en rar kombinasjon; stiene var faste og fine etter en lang tørkeperiode, men under festivalen regnet det så mye at det var som å sykle i en bekk. Det ble en minneverdig tur gjennom Skrikdalen og tilbake, uten bakbrems!

I 2022 guidet Bror en gruppe som hadde meldt seg på “svart og tung tur”.

– Vi syklet Gullstien, og jeg husker en av deltakerne spurte hvor mange høydemeter bakken vi sto i bunn av var. Jeg svarte ærlig at det var rundt 370 meter jevn stigning (totalt var vel hele turen på rundt 650 hm). Deltakerne tok av seg jakkene og stoppet ikke før vi var på toppen. Jeg var veldig glad jeg hadde fått låne en el-sykkel fra VPG, for ellers hadde jeg ikke klart å henge på!

Bror forteller at deltakerne også ville ta Stølhøa på eget initiativ, men han fikk godsnakka med de med på en shuttletur istedenfor. 

MTBmap Nordic

I tillegg til å være pappa til snart to, ha fulltidsjobb, sykle så ofte som han kan OG pusse opp hus og kjeller – har Bror på merkelig vis fortsatt tid til et hobbyprosjekt. Noe han omtaler som en viktig arena for kreativ utfoldelse og læring, personlig sett.

– Opprinnelig laget jeg appen for å finne stier da jeg akkurat hadde begynt med sykling, og jeg bruker den fortsatt til å planlegge og drømme om turer. I fjor kom jeg med en stor oppdatering for iOS, og nå jobber jeg med å gjøre det samme for Android. Den gamle Android-versjonen var dessverre litt utdatert, så mens jeg jobber med oppdateringen er den midlertidig fjernet fra Google Play Store. Men frykt ikke! Den kommer tilbake.

Vi heier på Bror og er spent på fortsettelsen.

Forventninger rundt årets festival

Bror ser frem til årets festival, og forteller at hans forventninger, i år som tidligere år, er god stemning og nye bekjentskaper.

– Jeg gleder jeg til å se hvordan andre sykler stiene jeg elsker, og til å vise frem de fantastiske områdene vi har i Oppdal.

Han mener deltakerne kan se frem til guiding med lommekjente kjentfolk og en trivelig, rolig og tilbakelent stemning.

– Vi har afterbike, og selvsagt den beryktede quizen til Trygve med sine obskure spørsmål om sykkel og Oppdal.

Bror kommer med et hett tips om å lese en artikkel som ble publisert i Oppdal 365 i 2016.. eller ikke.. Det er ikke festivalsjefen som stiller spørsmålene på quizen, fortsetter han med en lur tone. Les artikkelen her:

Kloke ord fra årets festivalsjef

– Når du sykler på Oppdal er det utrolig viktig å vise hensyn til både folk og beitedyr. Du vil ofte møte på sauer og andre dyr, så vær oppmerksom og hold god avstand, bemerker Bror når vi spør han hva nye festivaldeltakere har å forberede seg på.

Oppdal er nemlig en av Norges største sauekommuner med vel 40.00 sau og lam ute på beite i samme område som som stisyklister liker å sykle.

Ellers oppfordrer Bror alle deltakere til å ha med nok vann og mat på alle turer under festivalen.

– En kompis av meg fylte på flaska si fra Gissingerbekken en gang – og ja, vannet hadde rent over 7 steiner og alt det der, men kun få dager senere ble han kraftig dehydrert og måtte legges inn på sykehus.

- Pakk sekken eller rumpetaska, ta med klær for fjellet, og sørg for at boltene er strammet og dekkene har riktig lufttrykk. Jeg kommer også til å se på sykkelfilmer for å bli ekstra stoka før årets festival!

Bror Brurberg, Festivalsjef Oppdal Sykkelfestival 2024

Bror Brurberg og sønn på Oppdal sykkelarena