VI BEKLAGER – GIRLS DAY OUT ER AVLYST!

“Slå løs håret” og kos deg på dagsturer kun med damer – guidet av damer. Vi har samlet en del informasjon for deg som vil bli med på jentegruppene, samt tatt en lang prat med en av våre kvinnelige guider – Tonje Sameien.

La gutta “bli igjen hjemme”

Ta med deg venninnene på sykkelweekend på Oppdal. Her blir det ikke tid til å lukte på friske blomster. Heller mer blodsmak i munnen, svette og …gjørme?

Vi vil se flere røffe damer på stisykkelen, og legger derfor opp til å delta på rene damegrupper. Her kan “sykle som ei kjerring” i fred, uten de mest spinnville gutta på slep. Ikke minst vil det bli rom for nye utfordringer, tips og triks på teknikk, fokus på stivalg, og vi håper du får mange nye sykkelinteresserte venninner.

Hvordan melder du deg på jentegruppene?

Når du har meldt deg på Oppdal Sykkelfestival vil du i løpet av sommeren motta et spørreskjema hvor du huker av for dine preferanser. Her huker du av for at du er interessert i å sykle med andre likesinnede jenter, evt. om du kommer med en venninnegjeng, om dere har bil og etc. Oss glæ oss!

Hvor skal vi møtes?

Både lørdag og søndag morgen står guidene klare til å ta imot nettopp DEG på den turen du ønsker å bli med på. De kommer til å stå oppstilt foran Bakeriet Sprø med en lapp med et nummer på, som du skal ha mottatt på mail i forkant av festivalen. Møt opp hos din guide, og vi er sikre på at de tar det imot med et smil! 

På egne premisser

Gjerne fortell guiden litt om deg selv, for å få avklart på best mulig måte ditt nivå og hvordan du liker å sykle. Regelen er at du sykler etter evne og på dine premisser. Ellers kan du “slå løs håret” og trør på hvor du vil. Hos oss er det “ingen skam å snu”, altså ingen skam å bytte tur eller gruppe dersom man har feilvurdert sin egen evne. Kanskje det blir for krevende, eller kanskje det blir alt for lett? Vi alle er her uansett av samme grunn; ha det fett på sykkelen!

– Er jo litt forkjemper for å skape den trygge arenaen for damer, uten at det øker gapet eller frykten for å sykle med gutta.. 

Tonje Sameien – European MTB instructor & guide

Tonje Sameien, kvinne 33, ihuga stisyklist, utdanna friluftslivsveileder i grunn, og nå også utdannet MTB instruktør og guide – som på en måte er syklistenes ekvivalent til NORTIND. Bli bedre kjent med denne rå dama som vet å by på seg sjøl, og som vil skape mer blest rundt damesykling. Hennes store engasjement for å være ute med lek, fart og moro har ført til en bred erfaring i alt som har med friluftsliv og terreng å gjøre. Ikke minst har hun også prøvd ut en lang rekke sykler og andre dingser, så hun vet hva som funker og ikke. Både i fjor og i året før tok hun ansvar for damegruppene på festivalen, og i fjor var hun også med i sofaen under afterbiken på lørdag kveld.

↓ Saken fortsetter under bildet.

Foto: Stine Ernst Grønås

Foto: Morten Jørgensen

HVEM ER TONJE?

Tonje er opprinnelig fra Svolvær i det berømte Lofoten, men bor nå i Oslo hvor hun jobber for Den Norske Stat. Hun flytta til Oslo etter endt studietid i saftbygda Sogndal i 2016. Da for å jobbe med sykkeleventer for Fri Flyt.

– Nå jobber jeg bare med sånne statlige greier, forteller Tonje humoristisk, og vi gratulerer henne med “voksenjobb”.

For på fritiden driver Tonje med mye forskjellig – alt etter hvilken sesong det er. Sommerhalvåret er i stor grad preget av sykling. Og for Tonje er ikke sykling bare en liten hobby, men det kan til tider anses som hele livet utenfor jobb.

– I år har jeg faktisk kjøpt meg elsykkel og har mange tanker om det. Det store plusset er at det blir vesentlig mer sykling enn det har vært tidligere! Jeg har utelukkende syklet med elsykkel så langt denne sesongen, og er overrasket over hvor god den er å sykle på. Blir bedre og bedre jo mer fart du har!

FAST DAMEGUIDE PÅ FESTIVAL

Tonje var nemlig med på sin første sykkelfestival på Oppdal i 2017, hvor hun forteller at hun lånte seg en oransje RM Pipeline. Hun husker at det føltes som “Aladdins flyvende teppe” ned Rauhovden, fjellet som har vært en populær sykkeldestinasjon de siste årene.

Deretter hadde hun langt opphold fra festivalen. Helt frem til 2021, hvor hun startet karrieren som guide og kursholder for de kommende årene – spesifikt for damer men også noe miks.

– Jeg synes Oppdal Sykkelfestival er chill. Jeg tror at for noen kan det virke veldig “nisjete” og “gjengete”, men mitt inntrykk er at det absolutt ikke er det, svarer Tonje på når vi spør henne om hvordan hun synes det er å delta på festivalen.

– Det er mange som kjenner hverandre, men det er gjerne fordi de ble kjent året før. Utrolig hyggelig lavterskel-festival hvor syklingen er i fokus, noe som er midt for meg. Du kan på en måte komme og bli kjent med masse folk, eller du kan komme, sykle, og så bare stikke på søndag igjen.

HVA SYNES DU OM OPPDAL?

Tonje forteller at hun har nærmest syklet overalt på Oppdal. Den eneste plassen hun ikke har vært er i skiheisen med gondolen.

– Ellers vil jeg nesten påstå at jeg har vært overalt. På bakgrunn av det kan jeg si at det er veldig mye å velge mellom!

Hun legger til at mye er gøyere å sykle om en har noe sykkelferdigheter fra tidligere. Derimot mener hun også at det finnes en del “daredevils” som er helt rå fra første tråkk.

– Det er mye morsomt terreng og mye krevende terreng for de som vil ha det. Alt fra høyfjell til skogssykling. Og med sykkelparken har de jo fått enda mer å velge mellom med doserte svinger og hopp i ulike størrelser. Det er i alle fall nok til å bli sliten i løpet av en helg, eller gå tom for batteri for de som har det, uten å sykle samme sti hele helga.

- Jeg kan jo også legge til at det er fryktelig mange joviale folk på Oppdal, og det gjør det jo attraktivt for syklister som for eksempel tenker å flytte ut av byen!

Tonje Sameien, European MTB instructor & guide

Foto: Kristoffer Kippernes

Over 10 år med sykling på baken

Tonje forteller at hun begynte med stisykling i Songdal under studietiden. Da gikk det mest i pushbiking på Dalåker og noen turer til Hafjell. Hennes første sykkel var en Scott Gambler utforsykkel.

– Jeg syklet hovedsaklig fordi jeg ville bli bedre på ski, og etterhvert skaffa jeg meg en Diamondback som jeg kjøpte fra en engelsk fyr. Med andre ord var bremsene omvendt, men det la jeg ikke nevneverdig merke til da. Sykla også med vans på et par shimano spd-pedaler, og det tok vel litt tid før jeg skjønte at jeg burde ha et par ordentlige flats. Når jeg kom så lang måtte hele kranken byttes og logisk nok var det bedre å bare bytte sykkel.

Hun forteller om en rekke sykler hun har kjøpt, testet ut, for så å videre solgt de siste årene;

– Jeg var innom en Juliana Bronson (Santa Cruz) før jeg hoppet over på Rocky Mountain instinct BC. Denne var i samme kategori som Altitude. Har i flere sesonger syklet på en Instinct C70 – en magisk sykkel! Sjukt leken, lettråkka og tåler nokså grovt terreng med sine 150/140 mm. Hadde også en Slayer Park-edition som jeg brukte til shuttling og i anlegg. Nå er alle (snart) bytta ut med en Altitude med, og en Altitude uten motor. Spent på hvordan den komboen blir!

 

Et stort engasjement for både sporten og miljøet

Det var ikke før i 2016, da Tonje flyttet til Oslo, at hun begynte å sykle på “ordentlig”.

– Jeg fikk da mitt første møte med ordentlige røtter, og vurderte å finne en ny hobby. Sogndal på den tiden bestod jo stort sett av flytstier med granbar og jord. Jeg engasjerte meg også i litt diverse greier og arrangerte noen eventer. Ikke minst skrev jeg bachelor om konflikter på sti i Oslomarka. Snart 10 år siden, men fortsatt like aktuell! Det som var interessant en periode, var at mange av de samme argumentene som turgåere hadde mot syklister på den tida, har “kjøttsyklister” mot elsyklister nå. Jeg tror ikke transportmiddel har noe å si, men god gammeldags høflighet og hensyn til andre derimot. Det gjelder i begge retninger!

Tonje fortsetter med ord til ettertanke;

– Det er andre ting i verden å bry seg om, enn at noen sykler litt i skogen og føler på livsglede og mestring.

 

Foto: Kristoffer Kippernes

HAR DU NOEN NYE PROSJEKT PÅ GANG?

Tonje ligger ikke på latsida når det kommer til favoritthobbyen sin. Hun har både gjort seg en karriere av syklingen, skapt stort engasjement og  ikke minst flere tilhengere av miljøet.

– Ja de siste årene har jeg hatt en del prosjekter på gang. Det største var EO-mtb sertifiseringen, hvor man gjennom en rekke kurs, samlinger og eksamener blir sertifisert guide og instruktør på europeisk nivå. Det har vært helt fantastisk og jeg har blitt kjent med mange dyktige mennesker som jeg beundrer og ser opp til.

Tonje forteller også at hun har vært heldig og fått være guide og instruktør på en rekke arrangementer, og ikke minst det siste store; i september da hun fikk bli med “Urørt Ski og Sykkel” for å guide noen grupper på tur i Georgia og Kaukasus.

JENTEKJØRT

Sammen med noen venninner startet Tonje opp gruppa “jentekjørt”. Hun forteller at det i utgangspunktet bare var en morsom greie, men etterhvert ble det en ganske stor oppslutning og interesse rundt gruppa.

– Vi har forsøkt å holde det spesifikt rettet mot damer, men ser at det er veldig mange menn som ønsker å delta. Spesielt på fellesturene våre. Det er jo kult! Vi er jo litt forkjempere for å skape den trygge arenaen for damer uten at det øker gapet eller frykten for å sykle med gutta. De er jo stort sett bare søte og kule å sykle med!

Tonje forklarer at det med tiden som kommer blir vesentlig mindre sykkelprosjekt på gang, da hun har blitt noe mer selektiv med fritiden sin. I tillegg har hun fått en mer krevende jobb som gir et større behov for å koble av på fritiden.

– I år er det bare Oppdal Sykkelfestival jeg får tid til, sånn som det ser ut nå!

Og det kan vi i Oppdal Sykkelfestival si oss  veldig glade og takknemlige for.

3 TIPS TIL Å LYKKES MED SYKLINGEN DENNE SESONGEN?

– Mine tre beste tips er å

1. sykle

2. sykle

3. sykle

Mengde hjelper stort sett på alt. Ellers er det jo veldig varierende hva som funker for folk basert på hva de sliter med. Det er kanskje irriterende, men å gå på et kurs for å lære seg korrekt teknikk vil gjøre underverker for alle. Evt. bare det å få tips fra noen som vet hva de snakker om.

Tonje fortsetter med et flir;

– Spør meg gjerne om vi møtes i skogen. Jeg kan mye teori og teknikk, men det er ikke alt jeg tørr eller får til å praktisere jeg heller. Hehe.

Sykler du i Oslo og omegn, og har lyst til å komme i kontakt med Tonje og Jentekjørt? Følg de på instagram og ikke nøl med å ta kontakt.

Tonje Sameien

Jentekjørt